"אקנה טרופית"

ניתוח מקרה (אטיולוגיה, פתולוגיה ומהלך טיפול)

מאת: ד"ר שמואל הלוי Ph.D.

תרגום לעברית של מאמר ע"י שמואל הלוי שהופיע בספרם של טד קפצ'וק ויו מקפירסון:

"Acupuncture in Practice " (Case history insights from the west)


 

היסטוריה רפואית

אפרת הגיעה למרפאה שלי בנהריה לראשונה בינואר 1993, והיא בת 23. במבט ראשון לא היה כמעט אפשרי לאתר הפרעה בריאותית כלשהי - גדולה כקטנה. חזותה הייתה רזה, אישה צעירה ונאה שהביעה עצמה באופן חפשי, אם כי מעט מבויש. סיפורה, על כל פנים, היה מדכא וגילה חולי ארוך טווח.

בגיל 14.5 קיבלה אפרת את המחזור הראשון, שלא התנהל באופן תקין. צבע הדם היה חום עם הרבה קרישים. הייתה זרימה רבה שארכה 7 ימים. את הופעת המחזור ליווה אקנה דלקתי על פניה, ומאז החלו בעיות רבות.

רופא העור שלה הציע תחילה אנטיביוטיקה בשילוב עם ביקורים קבועים אצל קוסמטיקאית מנוסה. האנטיביוטיקה שונתה מספר פעמים לאורך כמה חודשי טיפול, משום שהטיפול לא הצליח להרגיע את המצב. כתוצאה מהטיפול האנטיביוטי קרוב לודאי, כך גם על פי הרגשתה האישית, האקנה נדדה מפניה אל החזה העליון והגב.

בגיל 17, ללא סיבה נראית לעין, האקנה נעלמה מהפנים ומהחזה העליון, ומצב זה החזיק מעמד עד הגיעה לגיל 19, כשהחלה ליטול גלולות למניעת הריון. לאחר כמה חודשים, גילתה שהבעיה חזרה ובאופן יותר חמור, אך רק על החזה העליון.

ושוב, סוגים שונים של אנטיביוטיקה נרשמו, היא החליפה גלולות מסוגים שונים, שמרה על תזונה נכונה ואף החליפה רופא עור – כל זאת, ללא הועיל. נראה היה שהבעיה רק מחמירה.

 בבדיקתה, נדהמתי לראות את חומרת התופעה. כל החזה והגב העליון היו מכוסים בחטטים ומורסות גדולים בצבע אדום. חלקם היו מחוברים יחד ויצרו מקבצים של נגעים מודלקים. הלשון הייתה בצבע נורמלי פרט לקצה ולצדדים שהיו בצבע אדום. הצד השמאלי קלוף וחיפוי הלשון היה לבן דק ולח.

בבדיקת הדופק התגלה כי במצב CUN השמאלי, הדופק היה מעט מתוח ומעט נוקשה וכך גם בעמדת GUAN שמאלי אשר היה גם דק בנוסף. הדופק של ה- KID   היה חסר בשתי הידיים. בכללותו הדופק היה במהירות נורמלית (72) ורך.

בבדיקת אזור החזה, לא הופתעתי לגדלות שכל 5 נקודות ה- MU  של איברי ה-Zang היו מאוד רגישים, בעיקר CV17-Tanzhong. כמו כן, SP9 הייתה רגישה באופן מיוחד.  כל הממצאים האלו הובילו לסדרת שאלות שגילו את המידע הבא:

במהלך גיל העשרה אפרת מאוד אהבה מוצרי חלב מסוימים, מאוד מתוקים ובטעמי פירות שונים (הודות למיצויי פירות). היא צרכה מוצרים אלו, שהיו קרים, בתדירות גבוהה. מאז המחזור הראשון- כפי שתיארה אותו לעיל - היא סבלה מהפרשות ואגינליות מרובות בצבע לבן, מלווות ריח רע. אפרת בד"כ עצבנית ונוטה למתח פנימי, היא אוהבת לשתות מים, מדי פעם יש לה התקפי רעב והיא לא אוהבת מזג אויר חם. המחזורים שלה קצרים, הדימום מועט, ולפני המחזור היא סובלת מכאבי גב תחתון.

 

אבחנה

ברפואה הסינית, באופן כללי, מגדירים את דיס-ההרמוניה במחלות עור על ידי הצורה וההופעה של נגעי העור. צבע אדום כהה והתפרצויות של נגעים מודלקים הדומים למורסות והינם כרוניים באופיים, נתייחס אליהם בדרך כלל כאל קפיאה (סטזיס) של Qi ודם. הצבע האדום הכהה הינו סימן לחום בדם, וההפרשה הלבנה הוא תוצאה של לחות פתוגנית.

האזור בגוף עליו מופיעים הנגעים גם הוא משמעותי. בדרך כלל פלג הגוף העליון נחשב למושפע בעיקר מרוח פתוגנית, ופלג גוף תחתון מלחות. לעתים הנגעים יופיעו לאורך אזורי-השפעה (סיגמנטים) מסוימים כגון ה- Tai Yang או ה- Shao Yang, וזה יכול לעזור לנו בהבנת שורש חוסר האיזון.

במקרה שלפנינו, כפי שצוין לעיל, הצורה והופעת הנגעים העידו על תבנית של חום ולחות סטגננטיים (קפואים). השורש של חוסר האיזון, נעוץ כמובן ברחם, זאת על פי העיתוי של הופעת הבעיה. הצריכה הרבה של מוצרי חלב קרים בזמן גיל ההתבגרות, יכולה להוות סיבה להצטברות של לחות קרה במחמם תחתון. יתכן והיא שהביאה מאוחר יותר להפרעות בתפקוד תקין של הרחם כגון דיסמנוריאה, הפרשה וגינאלית וכיו"ב. בגיל 14, במקרה שלנו, כשהמחזור התחיל, ה- Chong וה- CV הופכים לפעילים מבחינה אנרגטית, ולחות קרה עלולה להפוך לחמה, ולנדוד במעלה המסלולים של שני המרידיאנים הללו. מרידיאן ה- Renmai יכול להכיל לחות וחום ולהובילם לפנים, בעוד שמרידיאן ה- Chongmai עשוי לפזר את הפתוגן באזור החזה והגב העליון.

 גם ברפואה המערבית הפתוגנזה של אקנה מובנת בעיקר במונחים של חוסר איזון הורמונלי. אקנה מתחילה בגיל ההתבגרות כשהעליה באנדרוגנים גורמים כתגובה לעלייה בגודל ובפעילות של זקיקי החלב (בסגול) -  (pilosebacous follicles). הזקיק נחסם ומוביל ליצירת הקומדונים (חטטים). אלו מכילים סבום, קרטין ובקטריה. הצטברות של הפרשת הסבום והתרחבות של הזקיק עלולים להוביל ליצירת ציסטות. קרע של הזקיק ושחרור תכולתו על הרקמות מסביב מגבירים את התגובה הדלקתית שמתבטאת באדמומיות, נפיחות ונזילה מהנגעים.

מניסיוני, מתן אנטיביוטיקה לטיפול בבעיות של דלקתיות ונגעים בעור (אקנה, יבלות, אבצסים וכו'), שהם תוצאה של תהליך פנימי בגוף, בדרך כלל מחריפה את הבעיה, ו/או גורמת סטיה לאזור אחר בגוף. זה בדיוק היה המקרה עם אפרת. השימוש בסוגים שונים של אנטיביוטיקה "גירש" את המחלה ממסלול השפעת ה- Ren למסלול ה- Chong.

שנתיים לאחר מכן, בשל השימוש בגלולות למניעת הריון, הייתה החלשה של ה- KID Qi (על פי כאבי הגב התחתון, המחזור המועט וההפרשה הוגינאלית המרובה), וכתוצאה מכך סטגנציה ב- Chong. כתוצאה מכך, האקנה הופיעה שוב על החזה והגב.

 

מרשם זרימה: אטיולוגיה - פתולוגיה של התפתחות המחלה אצל אפרת:

  

סיכום הביטויים הקלינים

1. אקנה חמורה מאד בחלק העליון של החזה והגב, בעלת צבע אדום כהה ומורסות מודלקות עם קומדונים המלאים מוגלה לבנה.

2. צמא, סלידה ממזג אויר חם, התקפי רעב.

3. מחזור חדשי קצר ודל, הפרשה וגינאלית מרובה, כאבי גב לפני המחזור.

4. קצה הלשון וצידיה בצבע אדום, הלשון קלופה בצד השמאלי, חיפוי לבן ולח.

5. דופק במצב הלב מתוח וחזק, מצב הטחול מתוח ודק, מצב הכליה אינו ניתן למישוש. איכות כללית - רך.

6. נקודות MU- כל נקודות ה - MU הראשיות היו רגישות, בעיקר CV17.

7. עפעפיים - העפעף השמאלי התחתון מאוד אדום.

 

ביטויים לתבניות של חוסר האיזון:

א. KID Qi deficiency עם לחות הזורמת מטה היא, כפי שתואר לעיל, התבנית הבסיסית של חוסר האיזון, כפי שבאה לידי ביטוי בהעדר תחושת הדופק של מצב ה- Chi, וכך גם על פי האיכות הכללית הרכה של הדופק. הלשון עם חיפוי לבן ולח, ובנוסף סימפטומים כגון כאבי גב תחתון, מחזורים דלים והפרשה וגינאלית. כולם מאשרים את חוסר האיזון הבסיסי.

ב. חוסר איזון בין Ren  ו- Chong בא לידי ביטוי ב:

ג. חוסר איזון בין מערכות הקיבה והטחול. בדרך כלל כתוצאה של עודף לחות המחלישה את הטחול  ובכך יוצרת חום באיבר המשלים- הקיבה. סימפטומים כגון צמא, התקפי רעב וכיו"ב מעידים על חום, ודופק ה- GUAN בצד ימין מאשר זאת. כמו כן הלשון, הקלופה רק בצד שמאל ואדומה בשני הצדדים, מצביעה על SP  חלש ועל נוכחות של חום. הנטייה של החום לעלות לחלקים עליונים של הגוף נראית בעיקר בצד שמאל (כתוצאה מ- Yang Qi חלש). עפעף שמאל תחתון אדום, והקצה השמאלי של הלשון- שהינו קלוף ואדום, הינם סימנים נוספים.

ד. מצב חום בדם נראה בהתנהלות ובהתבטאות של מחלת העור, וכן גם עקב הקירבה בפעילות הקיבה, מרידיאן ה- Chong והדם. כך, החום החודר ל- Chong דרך הרחם ימצא את דרכו בקלות למערכת הקיבה ולדם. בנוסף, חום הנוצר בקיבה (בעקבות סטגנצית לחות באיבר ה- Yin המקביל - הטחול) , עלול לחדור לדם ול- Chongmai.

 

הטיפול

לאחר הבנת המרכיבים השונים באבחון זה, הרגשתי כי חיוני לטפל ראשית בסימפטומים האקוטיhם, ולשים פחות דגש על הגורמים שהביאו לסימפטומים אלו. במקרים כרוניים, הגישה ההפוכה היא בדרך כלל המתאימה, אך במקרה זה, הביטויים האקוטיים הרבים, הביאו אותי ליישום עיקרון טיפולי זה.

החלטתי אם כן לבחור נקודות שמקררות דם, מקררות קיבה ופותרות עודף לחות. בנוסף, הוריתי למטופלת להשמיט מתזונתה מוצרי מזון הגורמים לחום וללחות (כגון מוצרי חלב, קפה, שוקולד, תבלינים, אלכוהול וכו'), ולאכול מזונות יותר מקררים (כגון סלרי, פירות, ירקות עליים וכיו"ב).

 מרשם הנקודות לטיפולים הראשונים הורכב משתי קבוצות של נקודות שטופלו לסירוגין:

 קבוצה א:

PC7- DALING

PC3- QUZE

LI11-QUCHI

CV17-TANZHONG

ST30-QICHONG

SP10- XUEHAI

ST44- NEITING

קבוצה זו מורכבת מנקודות המסוגלות לקרר את הדם, בעיקר דרך מערכות הקיבה והפריקרדיום.

PC7, PC3, CV17 ממוקמות ו/או משפיעות על הפריקרדיום (CV17 היא נקודת ה- MU של הפריקרדיום). הפריקרדיום קשור ל- HT (מגן עליו), ול- LIV (בהיותו שותף לשכבת ה- Jue Yin. שני האיברים הללו, HT  ו- LIV, קשורים מאוד לפיזיולוגיית הדם.

CV17 משרתת פה גם כנקודה מקומית המשפיעה על אזור החזה העשיר, כאמור, בפצעי אקנה.

כל הנקודות נדקרו בטכניקת פיזור ע"י משיכה בתנועה מהירה של המחט והחדרה בתנועה איטית של המחט.

בנקודה PC3 נוקז הדם מספר פעמים באמצעות מחט משולשת עבה.

 - LI11, ST30, ST44 כולן ממוקמות על מסלול ה- Yang Ming- מי ביד ומי ברגל. מסלול זה קשור ל- ST וכל הנקודות מוכרות ביכולתן לקרר. בנוסף, LI11 היא אינדיקטיבית בבעיות עור. ST30 היא נקודת הציר של ה-  Chong- הנקודה בה ה- Qi העמוק של המרידיאן עולה על פני השטח. הנקודה נמצאת בשימוש בדרך כלל כדי לאזן את הקיבה באמצעות המרידיאן המיוחד, ובשל מיקומה, היא יוצרת איזון אנרגטי ברחם.

SP10 גם היא מטפלת בבעיות בדם, ובעיקר מסוגלת לקרר אותו. נקודה זו בשילוב עם LI11, יוצרת שילוב עתיק ומוכר לטיפול בבעיות עור. נקודות אלו נדקרו גם הן בטכניקות פיזור.

 

 קבוצה ב:

SP6-SANYINJIAO

SP9- YINLINGQUAN

GV14- DAZHUI

BL16- DUSHU

BL17- GESHU

BL40- WEIZHONG

SP6 ו- SP9 מהוות מרשם מצוין להסדרת ה- SP וה- KID, המרצת מטבוליזם של נוזלים באופן כללי,  והצטברות של לחות במחמם התחתון במיוחד. כך, הצמד נבחר כדי לפתור את ההפרשה הוגינאלית, לשפר את תפקוד הרחם ולהשיב את האיזון ההורמונלי. נקודות אלו נדקרו בטכניקה מאוזנת  (even).

GV14 בשילוב עם BL16, שהיא נקודת השיוך של  ה - Dumai, מרגיעות ויוצרות הרמוניה במרידיאן ה- GV. מרידיאן ה- GV, בהיותו המרידיאן שאוסף את כל ה- Yang qi   בגוף, טופל בטכניקת הרגעה (sedation), וכך עזר להרגעת דרגת החום והדלקתיות באופן כללי.

BL17- נקודת השיוך של הדם ו- BL40, שתיהן בעלות יכולת לקרר את הדם ולטפל בנגעים עוריים מודלקים.

 הליך טיפולי זה בוצע במשך חמישה שבועות, שלושה מפגשים בשבוע. במהלך תקופה זו, היתה ירידה משמעותית בכמות האקנה הקיימת, וכן בהופעת נגעים חדשים. אזור החזה התנקה באופן דרמטי, אך הגב היה עיקש יותר. בשלב זה החלטתי לנקוט בגישה קיצונית יותר על מנת לטהר את הדם באמצעות תרפייה תזונתית.

ביקשתי מהמטופלת להימנע מלאכול אוכל מוצק במשך שבוע, ובמקום זה רשמתי לה מיצים שונים: היא שתתה כוס מיץ גזר עם מעט מיץ סלרי פעמיים ביום, מים באופן חופשי וכוס מיצוי שקדים פעם ביום. במהלך תקופה זו הושעו טיפולי הדיקור.

יומיים לאחר תחילת הצום, הייתה לה עליה פתאומית בחום הגוף והזעה וכן תחושה כללית רעה. למרות שאני החשבתי זאת כסימן טוב (שחרור של חום פנימי שהיה כלוא לאורך זמן), הוריתי לה להפסיק את הצום ולהתחיל לאכול בהדרגה. שבוע לאחר מכן המטופלת החלה שוב את הצום, הפעם ללא תופעות לוואי, וסיימה בהצלחה שבוע שלם של צום.

עם תום הצום, לאחר 7 ימים מביקורה האחרון במרפאה, שמחנו לגלות שמצבה השתפר בכ- 80%.

 עתה חזרנו לטיפולי הדיקור שלנו, בתדירות של פעמיים בשבוע. כדאי לציין בנקודה זו, כי בשלב זה למטופלת לא היו יותר הפרשות וגינאליות, היא לא הייתה עצבנית והתקפי הרעב נעלמו. כמו כן, המחזור שלה השתנה לטובה.

ביתר שלושת השבועות של הטיפול השתמשתי לסרוגין ובאופן אקראי בנקודות משתי הקבוצות הנ"ל, והן נדקרו תוך שימוש בטכניקות טיפול מיוחדות לריפוי הפצעים שנותרו או כאלו אשר נוצרו מחדש.

 הטכניקה הראשונה מיושמת בהצלחה רבה בטיפול של פורונקלים גדולים, אבצסים (חמים או קרים), וכמסתבר, גם בטיפול של מקבצי אקנה מסוגים שונים המכסים שטח נרחב. האבצס או המורסה מוקפים על ידי 4-6 מחטים (בד"כ 30 גאוג', אורך כ- 2.5 ס"מ), הדיקור שטחי מתחת לאבצס, החדרת המחט במאוזן, ליצירת "תפרחת" מחטים, קצה המחט מכוון למרכז. המחטים נשארות במצב זה למשך 30 דקות.

לטיפול בפרונקלים כתוצאה מקור, או פרונקלים או אבצסים כתוצאה מ- Qi Xu כרוני (לא המצב שלפנינו), מומלץ להוסיף שימוש במוקסה. זאת על ידי חימום בסיגר מוקסה מעל הפורונקל, או על ידי "מחט-מוקסה" של מחט אחת או שתיים מתוך "תפרחת המחטים".

 הטכניקה השניה ששימשה אותי במקרה זה, היא טפיחות קלות על המורסות (בעיקר אלו עם מוגלה) עם מכשיר ה- Seven Star needle. המשכתי עם הטפיחות עד שהיה דימום קל והפרשה של המוגלה. מיד לאחר מכן, הנחתי כוס-רוח על הפצע למשך 20 דקות, עד שכמות מספקת של דם נשאבה החוצה. יש לנקות ולחטא היטב את הפצע לאחר מכן.

שתי טכניקות אלו נתנו תוצאות מיידיות, ותוך 2-3 ימים הפצעים התכווצו והחלו להעלם.

 לאחר 10 שבועות של טיפול השגנו למעשה החלמה מלאה, ובמהלך שנת ביקורת נוספת לא נרשמה חזרה של הפצעים או נסיגה במצבה של המטופלת.

 

ביבליוגרפיה:

The Journal of Traditional Chinese Medicine Vol. 13, No. 1, p69-71

The Journal of Chinese Medicine No. 43, p28-29

The Merck Manual 14th edition p. 2048

Su Wen Ch. 1

 

בחזרה לעמוד-הבית

בחזרה לעמוד הבית בשפה העברית